Haagse grachtentocht richting Scheveningen

 

Dinsdag 29 mei waren we naar Den Haag afgereisd voor een gezellige toertocht bij vrienden van RV de Laak met enkele Isalanen en oud de Laak lid Michiel de Groot.

Na een vorstelijk ontvangst met heerlijke Haagse taart boden wij onze winterkoning vogeltekening van Ton de Haas aan als blijvende “koninklijke” getuige van deze  bijzondere dag.

Met de ervaring van zevenmaal deelname aan de Vogalonga (de bekende massale roeitocht door Venetië) bij onze gastheren/gidsen van de RV De Laak vertrok het midweek toerteam(10) van Isala rond 11.00 uur vanaf het vlot voor een roeitocht met drie wherry’s door het centrum van Den Haag naar het Westbroekpark bij Scheveningen.

Al roeiend naar het centrum bleek ons dat Den Haag “het wonen langs de grachten” op dit moment met grote renovatie projecten aan het promoten is, de waterkant als trekpleister. Onze gidsen wisten er veel over te vertellen, zo passeerden we het huis van o.a. Spinoza en Couperus, de Koninklijke Stallen en veel “Haagse Herenhuizen”, groots en mooier dan gedacht zo in het zonnetje. 

Het was alweer lunchtijd toen we langs de Koninklijke Stallen en de vele kantoorgebouwen aldaar roeiden met overal lunchende medewerkers op de aanwezige banken langs de gracht, genietend van deze zonnige dag, maar ook opkijkend naar onze voorbij varende wherry’s met sportieve mensen aan boord. Je zag ze denken, was ik nou ook maar gaan roeien...door deze rustige gracht in het drukke centrum van Den Haag. Ons advies aan de RV de Laak, organiseer eens per jaar een Vogalonga-achtige roeitocht met veel boten door de rustige grachten van Den Haag, als promotie voor de gezonde roeisport...

grachtenrtocht-250px-1-van-1Sinds een aantal jaren vaart er ook een door vrijwilligers gerunde rondvaartboot door de Haagse grachten naar het Westbroekpark, de Ooievaart. Deze boot heeft ervoor gezorgd dat de Koninginnegracht bevaarbaar werd gemaakt als waterweg naar Scheveningen door het slopen van een duiker en het ter plekke aanbrengen van een royale brug, waardoor ook voor wherry’s de zeer aantrekkelijke theesalon De Waterkant in het Westbroekpark bereikbaar werd over water. Over land is deze theesalon, gelegen in een parkachtig landschap met een prachtige rozentuin, alleen met een pontje te bereiken.

Toen we rond 14.00 uur arriveerden bij onze eindbestemming zagen we al vanaf het roeiwater een grote wit gedekte tafel met twaalf eenvoudige tuinstoelen onder twee grote parasols met het bordje “gereserveerd” op tafel. Over Haagse gastvrijheid gesproken! Na een eenvoudige, doch voedzame lunch was er gelegenheid om in een oude en zeer vochtige bunker uit WO II een video presentatie van een Haagse kunstenaar te bezoeken met een “waterproject”.

De roeiweg terug was meer linea recta en korter, over de Koninginnegracht, met zijn vele bekende kantoren, langs het Malieveld en het centraal station, met ministeries in hoge gebouwen, maar de bruggen werden alsmaar lager en vele commando’s,  “we naderen een lage brug, nog drie slagen, vallen nu, slippen beide boorden, bladen plat op het water” waren nodig om weer uit te komen op een bekend punt van de heenweg. Via deTrekvliet kwamen we bij het vlot van RV de Laak, alwaar op dat moment het behoorlijk begon te regenen, maar de aanwezige grote groep jeugdroeiers van de Laak gingen gewoon door met hun oefeningen in de regen, zoals o.a. het bouwen van een menselijke piramide ...en touwtje springen in de regen!

Na het opbergen van de boten en een kop thee leek het ons verstandig om nog even te wachten tot het file leed minder was geworden.

Met enig geluk was de terugreis naar Zutphen net tussen alle stormen en buien door, waarover we later zouden horen. Met een doos “Haagse Kakkers” voor later voor bij de koffie kwamen we weer veilig bij Isala aan.

Roeiend naar Scheveningen…. een aanbeveling!.

Kijk hier  voor meer foto's