Leidse Glipper Gastentocht

De Leidse Glipper Gastentocht, via de Kager Plassen met hoge golven,’omsingeld’ Leiden ontglipt !
Vrijdagmorgen vroeg al gingen we op weg naar Leiden, om samen met RV Barendrecht, Het Spaarne en Breda, deel te nemen aan de Leidse Glipper gastentocht, welke wordt geroeid in wherries. Enigszins verlaat door regenbuien onderweg, kwamen we aan in de Morsstraat, een gewoon straatje , waar je de voordeur naar Die Leythe vindt, na kruip door en sluip door kwamen we in het botenhuis terecht, en na een verdere sluip door stonden we ineens in de prachtige Die Leythe kantine met uitzicht op de Rijn, waar onze gastvrouwen ons verwelkomden met koffie en gebak en ons briefden over de route, heen via Warmond en de Kager Plassen, terug via de Does en via de Spanjaardsbrug Leiden weer in. Ons team met Job werd ingedeeld in de wherry Oude Rijn , een klassieke houten wherry en het team met Willem van Poelje werd ingedeeld in de Waal, een splinternieuwe Wiersma wherry van licht kunststof materiaal, een voor en achterdekje, vlonders om geen natte voeten te krijgen en korte flexibele riggers, welke achteraf van belang bleken bij het aanleggen in havens onderweg.
leidse-glipper-01-250px-11Bij die Leythe beschikt men over een aparte botenloods voor de wherries , welke 3 hoog in het botenrek liggen en met een electrische aangedreven 'hefbrug kraan' gelift kunnen worden. Een ingenieuze constructie welke door iedereen met voorzichtigheid bediend mag worden. De gladde boten en de C boten hebben een eigen en hoog botenhuis, waar alleen met trapjes en boten tillen boven de hoofden de boten door roeiers naar het vlot gebracht kunnen worden.
Na het met vereende krachten te water laten van onze wherries werd naar bakboord uitgevaren naar het eerste obstakel: een brug met daarachter weer een spoorbrug, die zo laag was dat het ”vallen” commando noodzakelijk was. Inmiddels waren we wel 'de brug van Rembrandt' gepasseerd vlak bij het Galgenwater. Later bij het Museum van Land en Volkenkunde lag er zomaar een echte heel oude Maori koraal in het grachtenwater, over varend cultureel erfgoed gesproken…..
Na de stad kwamen de jachthavens en nieuwe woonwijken welke aan het water en op eilanden waren gerealiseerd, we vergaapten ons aan de grote en luxe boten en minder luxe boten die op deze vrijdag, lagen te wachten op het weekend. Geleidelijk kwamen we meer in de natuur en op het open water van de Kager Plassen en ook de wind uit het Zuid Westen was toegenomen. Tussen de rietkragen door keken we uit op de dieper gelegen weilanden, met broedende meerkoeten, nijlganzen, futen en zowaar meenden we ook een grutto te herkennen met zijn hoge poten en lange snavel. Na het zogenaamde padvinderseiland moesten noordwaarts roeien naar de beroemde Kaag societeit, onze eerste stop, maar de golven aan deze lagerwalkant van de Kager plassen werden steeds hoger en ook passerende motor en rondvaartboten deden hun werk, maar met een stevige trap van onze sterkste roeiers aan boord lukte het ons om gestaag en rustig door te roeien en droog te blijven, we begrepen nu waarom die Leythe ons met hun beste wherries het water hadden op gestuurd, we bereikten veilig de haven van de Kaag societeit, een droom locatie voor elke watersporter.

leidse-glipper-02250px-16Toen we eenmaal dit prachtig museum van de Nederlandse watersport goed hadden verkend, ook de bestuurskamer met veel zilveren zeilbootmodellen en Delfts Blauwe zeilwedstrijd prijzen, hebben we met de hele wherry vloot onder de rietgedekte kap koffie gedronken. Boven ons raam met zicht op de Kager Plassen stond met sierlijke letters "In hoge golven is het slecht roeien", maar onze wherries hielden zich goed.
Na de koffie ging onze toertocht verder dwars door de diep achter dijken liggende weilanden over de Zijp, via het Vennemeer, de Stingsloot in en via de Zuidvaardervaart naar de Does, alwaar stevig getrapt moest worden tegen de sterke wind in bij een stevig zonnetje. Het was dan weer wel een mooi gezicht dat deze sterke zuidwesten wind de vele aanwezige historische windmolens flink deden draaien en malen. Tenslotte kwamen we via de Dwarswetering uit bij de RV Asopos, waar we even konden uitrusten aan het lange vlot, met ook een bezoek aan hun kantine. Vanaf Asopos was het niet ver meer roeien naar Die Leythe, de tocht ging dwars door de stad Leiden, met de vele terassen aan het water. Rond vijf uur meerden we af aan het vlot van Die Leythe. Na het schoonmaken van de boten en het op de plaats 'liften' van de wherries in de wherry loods, werden we door het Die Leythe team ontvangen met een knabbel en een drankje en restte ons het aanbieden van onze befaamde Grutto tegel als dank voor deze heerlijke en goed verzorgde midweek roeidag.

Pieter Arkesteijn en Paul Waart

 

Kijk hier voor meer foto's