Rondje Naardermeer

Rondje rond het Naardermeer en afsluiting van de roeidag bij de Borobudur in Bussum
 
Op dinsdag 19 april 2016 vertrokken we al om 08.00 uur naar Naarden. Dit vroege vertrek hield verband met de afspraak met de sluiswachter die voor ons de sluizen en één brug zou gaan bedienen.
Tegen half tien landden we aan bij RV Naarden, waar we werden onthaald op koffie en cake. Tot grote verrassing van een aantal van ons bleek de vader van Felix Dikken ook aanwezig in de kantine. 96 jaar jong en nog steeds fit!
 
RV Naarden had voor ons 3 wherries en 2 C-vieren geregeld, inclusief stuurlieden.
De boten lagen al klaar en we konden zo instappen nadat onderling geregeld was wie waar ging zitten. Het rondje Naarden-Uitermeer-Weesp-Muiden-Naarden begon al lekker met een paar scherpe bochten in de buitengracht en een brug met een smalle doorgang. Gelukkig geen lage brug, dus alleen slippen was voldoende.
Lekker roeien over de Karnemelksloot (zo genoemd naar het wittige afvalwater van de vroegere volmolens die hier ooit stonden), met mooi weer en Hollandse luchten, langs ‘Plasdras’ nieuwe natuur, naar de Uitermeersluis, waar de sluiswachter al op ons wachtte.
Een knus sluisje waar we met wat passen en meten met onze vijf boten in konden; voor sommigen was dit de eerste sluiservaring.
Na het schutten (weinig niveauverschil) draaiden we stuurboord uit, de Vecht op, richting Weesp.
Bij RV Weesp hebben we onze lunch gebruikt. Vrijwilligers van RV Weesp hadden voor ons koffie geregeld. Ze zijn er nog druk bezig met het opknappen van het gebouw. Sinds de laatste keer dat we er waren (2 jaar geleden) is er veel gedaan. Opvallend bij RV Weesp is hun half open botenopslag, een oplossing voor ruimtegebrek.
Ik (Pieter) heb nog even rondgekeken in het botenhuis en jawel: de scheehouten zeilwherry (De Waver) lag er nog en zag er nog ‘strak’ uit.
 
Rondje NaardermeerWe vervolgden onze tocht, na enkele wisselingen in de boten, stroomafwaarts (nou ja, wat heet ‘stroom’?) en voeren langs alle werkzaamheden die verband houden met het nieuwe tracé van de A1 en het aquaduct voor de Vecht. Vanaf de Vecht stuurboord uit richting Muiden, door de Keetpoortsluis en onder de (gelukkig geopende) Naarderpoortbrug door. Het huis van Lou de Palingboer (voor de wat ouderen onder ons wellicht nog wel bekend) lag ook aan de route.
Vanaf de Naardertrekvaart konden we op afstand ook nog het Muiderslot zien en ook hier veel van de aanleg van de (bruggen) voor de aansluitingen op de vernieuwde  A1.
Vanaf de Keetsluis was het nog 8 km naar Naarden; voor mijn gevoel was het korter, we waren zo weer bij de buitengracht van de Naarder Vesting, die vroeger voor een groot deel  ook met de Zuiderzee verbonden was; vandaar dat we roeiden door de zgn. ‘Zeesluis van Naarden’, naar de Zoute gracht en naar het gebied voor de Huizerpoort, waar op 13 september 1673 het  Franse bezettingsleger werd verslagen door Kolonel Palm en de jonge prins Willem III. Het Rampjaar 1672 was voorbij!  Een kopie van de originele handtekening van Kolonel Palm bleek in het bezit te zijn van ons lid Marie-José Heestermans: haar vader was vroeger Commandant van de Generaal Palm Kazerne in Bussum.
We zijn vervolgens doorgestoken via het Boomgat naar de buitengracht en langs fort Ronduit,  zichtbaar vanaf de A1, teruggeroeid. Toen weer door de Zeesluis, bij het fraaie witte Arsenaal, terug naar het vlot van RV Naarden.
 
Onder het genot van een kop thee en wat lekkernijen, heeft Pieter namens ons een dankwoord uitgesproken en onze tegel de ‘IJsvogel’ (geschilderd door Ton de Haas en op de achterkant de kopiehandtekening van Generaal Palm) namens Isala aangeboden.
Als afronding van deze roeidag en ter ontwijking van de avondfile, hadden we om zes uur afgesproken  bij het Indonesisch Restaurant de Borobudur, om daar in Indische stijl met een Rijsttafel de 80ste verjaardag te vieren van ons Isala-lid Henk Midderham, die in Indië is opgegroeid. Nadat Henk als verjaarscadeau een boek over Bali in ontvangst had genomen, vertelde hij ons, staand voor een heel groot schilderij van de Borobudur, over de geschiedenis van de Borobudur, zijn jeugd en oorlogsjaren in Indië en zijn verdere levensloop in Nederland…een mooi en ontroerend verhaal. De eigenaresse van de Borobudur  speelde deze avond voor haar bijzonder gasten aan de lange tafel mooie pianomuziek en feliciteerde Henk in het Maleis.
Ter afsluiting van de heerlijke rijsttafel werd door het personeel aan iedereen (15) koffie met spekkoek geserveerd en bij de jarige Henk plaatsten ze de klassieke ‘boog  met brandende sterretjes’, terwijl wij Henk toezongen met ‘He’s a jolly good fellow’. 
 
We hebben het prima naar onze zin gehad op het rondje Naarden-Uitermeer-Weesp-Muiden-Naarden en bij de Borobudur festiviteiten voor Henk erna.
 
Paul Waart
Pieter Arkesteijn
 
Kijk hier voor meer foto's
 
Voor een uitgebreide beschrijving, inclusief historische details www.roeinaarden.nl/main.php?id=55
Kaart inclusief de waterwegen www.roeinaarden.nl/file.php?id=115